Leer kinderen onderzoeken met sterrenkunde als inspiratiebron
Sterren in de klas

Preview

Download hier de preview van
´Sterren in de klas´

Foto's: Niels Blekemolen

Trainingen

De trainingen ‘Sterren in de klas’ en ‘Onderzoeken en ontwerpen’ zijn bedoeld voor leerkrachten in het basisonderwijs of helpende ouders.
Sterren in de klas
In de training ‘Sterren in de klas’ ontvang je een complete set uitgewerkte lessen en verwerf je de benodigde achtergrondkennis om deze lessen zelf binnen jouw school te geven. Zo kun je jouw eigen sterrenkundeproject voor de hele school vormgeven, of een serie lessen afgestemd op hoogbegaafde kinderen uitvoeren.
Onderzoeken en ontwerpen
In de training ‘Onderzoeken en ontwerpen’ ontvang je een inspiratiemap met tientallen ideeën voor onderzoekjes en ontwerpopdrachten en verwerf je de benodigde achtergrondkennis om deze lessen zelf binnen jouw school te geven. Zo kun je jouw eigen onderzoeksproject voor de hele school vormgeven, of een serie lessen afgestemd op hoogbegaafde kinderen uitvoeren.
Training op school
Vaak train ik een heel team op een studiedag(deel) of vrije middag op school. Het is ook mogelijk een afspraak voor een individuele training bij mij in Zeist te maken.
Brochures
Je kunt een brochure van de ‘Training Sterren in de klas’ of ‘Onderzoeken en ontwerpen’ downloaden met uitgebreide informatie over deze trainingen.

Neem contact op voor het afstemmen van datum en het aanpassen van de training aan jouw specifieke situatie.

 

´Vol verwachting ben ik, samen met drie collega’s, naar Karin in Zeist gegaan om kennis te vergaren over sterrenkunde. Wij geven les aan (hoog)begaafde leerlingen van verschillende basisscholen en deze kinderen zijn over het algemeen zeer geïnteresseerd in dit onderwerp. Het was een geweldige dag!! Karin had ons niets teveel beloofd; vol verwondering en met een dikke map vol informatie en lesvoorbeelden gingen we laat in de middag weer naar huis. De lessen zijn heel goed in te zetten in de praktijksituatie. Karin gaat uit van onderzoekend leren, dus kinderen nieuwsgierig maken en prikkelen tot het stellen van vragen. Theorie wordt prima afgewisseld met ‘actief doen’. De lessen zijn heel beeldend waardoor je veel meer inzicht krijgt in alles wat inmiddels bekend is over het heelal. Wij kwamen super enthousiast op onze eigen school terug en na de zomervakantie starten we zeker met het project ‘Sterrenkunde’. Als ik dan een klein stukje van de kennis en het enthousiasme van Karin kan overbrengen op mijn eigen leerlingen wordt het een prachtig en heel leerzaam project!´

Ellen van Loosdregt

Excellentie brigade Stichting PlatOO:

'Karin Heesakkers weet als geen ander hoe je astronomische informatie op een enthousiaste en inspirerende wijze kunt overbrengen op jonge kinderen. Dit overzichtelijke boek is een handreiking naar leerkrachten en ouders die misschien zelf wat drempelvrees voelen bij alles wat met het heelal te maken heeft.'

Govert Schilling

wetenschapsjournalist sterrenkunde

'Wat een prachtige manier om kinderen nieuwsgierig te maken en te prikkelen tot het stellen van vragen. Onderzoekend leren noem je dat. Mijn leerlingen kijken elke week reikhalzend uit naar hun 'sterrentijd'. Het is zo leuk om je samen te verbazen over de uitgestrektheid en schoonheid van het heelal.'

Jolien Bosman

leerkracht hoogbegaafdenonderwijs

Karin Heesakkers (1967) studeerde sterrenkunde in Utrecht en werkte een tiental jaren bij Cap Gemini. Sinds 2000 verzorgde ze vanuit haar eigen bedrijf KleinKracht gastlessen op basisscholen en ontwikkelde zij vele nieuwe lesmaterialen. Nu traint zij leerkrachten en ouders om zelf sterrenkunde lessen te geven, geeft zij lezingen en workshops.
Met enorme bevlogenheid maakt zij sterrenkunde toegankelijk voor kinderen via de volwassenen om hen heen, vanuit de visie dat een eigen mening vormen en een open, nieuwsgierige levenshouding het leven van ieder mens verrijkt.